Легендите разказват: Орфееви скали, Пампорово


Orfeevi skali, Pamporovo
Орфееви Скали, Пампорово
Пампорово е едно от онези места, които те пленяват още при пристигането. Малко хора знаят и много биха се учудили, като разберат, че това е най-слънчевият курорт в България. Чудно или не, истина е и не само времето, въздуха, природата, красивите гледки и вкусните местни родопски манджи са виновни за любовта към курорта на всеки, който го посети. В настоящата статия ще ви разкажем за едно от най-красивите места в курорта, което все още не е толкова известно. Може би в това се корени и неговата мистичност и уникалност.
   Събудихме ли любопитството ви? Няма да се бавим повече и ще разкрием, кое е това вдъхновяващо място, което е успяло да накара дори един от най-великите музиканти за всички времена да твори – Орфееви скали!

   Орфееви скали се намират само на няколко километра от кулата Снежанка, която е един от символите на курорта. По-точно казано, най-лесно може да стигнете до скалите, като паркирате колата си в подножието на кулата Снежанка и поемете по пътеката от ляво. Шмугнете се в гората и следвайки утъпканите горски пътеки ще достигнете до Орфеевите скали след само 10тина минутки спокойна разходка.
   Честно казано, за самите скали можем много да говорим и времето, в случая редовете, никога няма да ни стигнат. По тази причина ще бъдем кратки и ще заложим повече на снимковия материал.
   Орфееви скали са известни с това, че именно там мистичният поет и музикант, корифей на арфата е прекарвал много време, свирейки и творейки. Една от легендите твърди, че именно там той прекарвал много от времето си, след като не успял да спаси своят възлюбена Евридика от подземното царство на друга местна забележителност – Дяволското гърло. Прекарвайки дългите си дни и свирейки на любимата си арфа, той привличал към себе си много млади девойки, които да се любуват на музиката му!
   След като ви запознахме с една от най-разпространените легенди за мястото, ще разкажем и малко за това какво може да видите и какво може да правите там сега!
   Орфееви скали разкриват една от най-красивите и паметни гледки в Пампорово. Не случайно именно това място е избрал Орфей J От върха на скалите днес (предполагаме, че и едно време) може да видите част от красивите и живописни Смолянски езера. Картинката се допълва от меките извивки на планината, обрасла с вековни борови гори. Най-добре може да запечатате тази прелест на залез слънце. За радост ние посещаваме мястото поне няколко пъти в годината, да не кажа в месеца и скоро успяхме да се насладим на красивия залез от скалите. Невероятен е!
   През 2016 година, благодарение на усилия на хотел Екстрийм, Пампорово и усилията на техни приятели, са възстановили беседката на поляната пред Орфееви скали.
Orfeevi skali, Pamporovo
Беседката на Орфееви Скали, Пампорово
   От миналото лято всеки посетител на това приказно място може да се наслади на комфорта и удобството на новата беседка, а за запалените фенове на барбекюто, изградихме чисто ново такова, обезопасено и специално изградено, за да не се палят открити огньове сред природата, както беше преди!
   В заключение можем да кажем няколко неща. Първото и най-важно е да припомним на всички посетители на Орфееви скали да внимават, когато се катерят по скалите, тъй като те не са обезопасени. Второто много важно нещо е да се постараем да запазим мястото чисто и неопетнено, като събираме боклуците си и се грижим за поддръжката му, колкото можем. Трето и последно е да разкажем на приятелите си за това приказно място J


1 коментара:

john каза...

Are you a Gdax user? Do you want to avail Gdax service in order to fix some errors or clear your doubts? In such scenarios, you are welcomed to get in touch with the professionals who are available via dialing Gdax Support Phone Number 1-800-665-6722 and known for delivering hassle-free services. They have plethora of solutions related to your issue and can fix it in short time without making much efforts.

Публикуване на коментар