Църква "Успение Богородично" - Узунджово или как християнството се преплита с исляма


Carkvata "Uspenie Bogorodichno" Uzundzhovo
Църквата "Успение Богородично" в Узунджово
  Църквата "Успение Богородично" в Узунджово безспорно е една от най-интересните и известни селски църкви в България. Този факт може би се дължи и на това, че тя е най-големият селски православен храм с най-големият иконостас, а може би и това, че някога е била джамия. 
   Това е място, на което в пълна хармония се преплитат две религии - християнството и ислямът. Място, на което не можеш да останеш безразличен към великолепието на храма. Място, на което чувстваш вътрешна хармония, защото знаеш и защото усещаш, че разеденението между християнство и ислям, между изток и запад е само вътрешна настройка на човека и това трябва да се промени. 
   Та, малко се отплеснах... Аз останах впечатлен как в църквата все още има запазени надписи на арабски, единствената молитва на глаголица, както и че видът все още напомня за отминалите Богослужения на мюсюлманите и как всичко това е преплетено по един интересен и същевременно с това и грабващ начин с православието. 


Интересни факти за църквата в Узунджово

Carkvata "Uspenie Bogorodichno" Uzundzhovo
Камбанария на "Успение Богородично" Узунджово
Carkvata "Uspenie Bogorodichno" Uzundzhovo
Арабски надпис в църквата в Узунджово
  •    По време на Османското владичество много християнски храмове са били превърнати в джамии, но малко джамии са станали след Освобождението ни църкви. Точно това е съдбата и един от най-любопитните факти за най-голямият ни селски православен храм - "Успение Богородично". Преди падането ни под Османско иго, в селото се отслужвали литургии в храма "Св. Богородица", но нашествениците го разрушават до основи и на негово място строят джамията през 1593 година. Това е сградата, в която и до днес се помещава църквата.
  •    Местни легенди разказват, че джамията е била построена от християнин - майстор Лалю. Те са продиктувани от това, че има няколко гравюри на лалета, които са подпис на майстора строител, както и няколко скрити християнски символа - най-вече кръстове и кирпичини стени за по-лесно трансформиране на храма. Може би и най-голяма роля играе, това че още със самото си построяване като джамия, храмът не е бил обърнат на юг към Мека. Поради това местните го наричали "Гяурджамиси".
  •    След Освобождението, много от мюсюлманите бягат от Узунджово и храмът остава неизползваем до 1906 година, когато се взема решение да бъде преустроен в православна църква, тъй като другата селска черква се срутва. 
  •    В "Успение Богородично" можете да видите два арабски религиозни надписи по колоните й, които все още не са с ясна датировка, както и единствената молитва на глаголица, която гласи: „Аз буки веди глаголи добро ест живете дзело земли иже како люди мъйслите наш он покой ръци слово твръдо” („Помни буквите, научи се да говориш, добре е да стъпваш здраво на земята, защото както вие хората вярно мислите Той е нашата опора, изговаряй словото с твърдост“).

Carkvata "Uspenie Bogorodichno" Uzundzhovo
Останки от стената на кервансарая

Как да стигнете до църквата в Узунджово?

   Село Узунджово се намира само на 10 км от Хасково и на около 15 км от Димитровград. До църквата се стига по главния път в селото, а ако се объркате винаги можете да попитате местните хора, които с радост ще ви помогнат.

   Важно!!! Следете за работното време на черквата, а то е: от октомври до март (09:00-17:00 часа) и от април до септември (08:30 до 18:30 часа).
   
   Координати: 41.960572, 25.653985 

Carkvata "Uspenie Bogorodichno" Uzundzhovo
Олтарът на църквата "Успение Богородично" Узунджово

Carkvata "Uspenie Bogorodichno" Uzundzhovo
Кръст в Узунджовската църква

Carkvata "Uspenie Bogorodichno" Uzundzhovo
Иконостас в църквата в Узунджово

0 коментара:

Публикуване на коментар