Най-горещият гейзер в Европа - Сапарева баня


Geizer - Sapareva bania
Гейзер - град Сапарева баня
   И ти, като мен, може би си чувал само за това, че в Югозападна България има гейзер, но не си бил сигурен за точното му място. След кратко проучване (около 5 мин. ровене в интернет) видях, че се намира в Сапарева баня и е най-горещият гейзер в цяла Европа. Не ми трябваше повече да се чудя и да му мисля и веднага спретнах един еднодневен преход до тази красива част на родината ни. Съчетах Седемте рилски езера (за това уникално място ще напиша друга статия) с една отмаряща почивка в град Сапарева баня.

Информация за гейзера

   Намира се почти в центъра на града. Обособен е в самостоятелен парк, в който можете да поседнете и да се насладите на танца на водата. Само да те предупредя да внимаваш с пръските от водата, тъй като са изключително горещи и има опасност да се изгориш. Температурата на изригване на водната струя достига до 103 градуса. Интересен факт е, че в малкото басейнче (фонтана) около гейзера, местни хора си варят зимнина, картофи или други зарзавати.  Е, аз лично не видях нито буркани, нито тенекии постовени в него, но съм склонен и да вярвам поради горещита водата. 

   Ако изпитваш трудност да намериш точното местоположение на гейзера, то спокойно може да спреш някой местен на улицата и да го попиташ. Аз поне така направих 2-3 пъти. Изключително мили хора, като един от тях предложи да се отклони от пътя си, за да ни заведе. В края на статията съм дал координати и точен адрес за всеки случай.
   Когато посетих мястото, единствено не успях да видя изригване на водната струя до 18 метра височина, но пък за сметка на това съм решил да посетя пак града и тогава може да имам късмет. 

Geizer - Sapareva bania
Изглед към парка на гейзера в Сапарева баня

История

   Гейзерът в Сапарева баня не е естествен, т.е. имаме човешка намеса. През 1957 година във връзка със строителна дейност по сондиране, група работници успяват да се спасят в последния момент след като чуват невероятно кънтене и тътен. А от тогава до момента не е спирало да извира най-горещата вода в Европа. Като постояната струя е около метър височина, която лесно може да се види над специално обособения фонтан. А пръските вода го правят да изглежда вълшебно. Дълбочината на извора е 75 метра.
   Топлината на водата се използва за отопление на местните обществени сгради. 

Как да стигна?

   Аз, както знаете пътувам от Пловдив, избрах да мина по магистрала Тракия - Ихтиман - Самоков - Сапарева баня. За да се ориентирате по-лесно (аз така направих), като влезете в града, то следвайте табелите за Седемте рилски езера и малко преди да излезете от Сапарева баня завийте на дясно. Ще видите паркинг за около 40 коли, а на около 500 метра надолу по улицата се намира и самият гейзер

Координати:
42.288004, 23.257836

Адрес:


0 коментара:

Публикуване на коментар