Една разходка в миналото - Плиоценски парк край Дорково

Plicenski park muzei Dorkovo (paleolitno nahodishte)
Мастодонт - плиоценски парк музей Дорково
   "Ако искате да се върнете 5 млн години назад..." рекламния надпис на палеолитното находище край село Дорково. Да си призная, грабна ме веднага щом го прочетох и реших да отида. Бях разглеждал снимки и не само се зачетох за музеят, ни и поразпитах приятели, които вече са ходили и единственото, за което съжалявам е, че не отидох по-рано. И ако сте от прочелите статията ми за крепост Цепина, то не само, че чудесно се съчетават за разходката, но и билета за вход от 5 лв е за двата обекта.


Plicenski park muzei Dorkovo (paleolitno nahodishte)
Плиоценски парк музей Дорково
   Плиоценският парк край Дорково несъмнено те потапя във времето, когато господарите по тези земи са били животните. Време, в което българските земи са били обитавани от мастодонти, прародители на сегашните коне и птици, лъвове, тигри, носорози, няколко вида маймуни и много други видове бозайници... Да и аз останах много изненадан, че точно такъв тип животни са обитавали България преди около 5 милиона години, но климатът тогава е бил по-скоро субтропичен, което ще рече, че е било много по-топло и влажно от сега.  А според учените, животните са изчезнали поради придошлата древна река и лошите природни условия в последствие. 
   Разкопките в района показват, че това е най-голямото палеолитно находище на Балканския полуостров и второ по големина в Европа. Именно от тук тръгва началото на плиоценската геоложка епоха в Източна Европа. На 15м2 са намерени над 600 кости като за първи път научни работи се документират през 30-те на 20-ти век от местен учител останал в историята - Манол Чолев. 
   
  Как да стигнете до музеят в Дорково?
     Ако и вие като мен, тръгвате от Пловдив, то имате 2 избора - пътят за Велинград (който аз
Plicenski park muzei Dorkovo (paleolitno nahodishte)
Плиоценски парк музей Дорково
избрах) или този за Батак/Цигов чарк. Та, както разбрахте аз избрах пътя, който води към Велинград и завих на разклонението за Ракитово. Малко след него има и табела за Дорково. Самият плиоценски парк се намира в непосредствена близост до селото и ще успеете да се ориентирате по поставените табели. 

   Работното време на парка е всеки ден от 10:00 до 19:00 часа, целогодишно откакто е отворен музеят - 19 септември 2013 година. Има чудесен паркинг до самата сграда, която междудругото е била сграда на годината за 2013. А вътре можете да очаквате 1:1 макет на мастодонтите, които са обитавали нашите земи, 3D пейзажна панорама с флората и фауната, както и различни фосили и други находки. 

   Плиоценският парк, както и крепост Цепина са чудесни места за еднодневна разходка. Ще се насладите на чистия въздух в Родопите и ще се потопите в историята на нашата мила родина, такава каквото е била преди милиони години. 

1 коментара:

GG каза...

Беше една интересна визита, благодаря за споделената информация!

Публикуване на коментар