Непознатият водопад край село Долнослав: Лястовичи вир

vodopada na liastovicite
Водопад Лястовичи вир
   Малко хора са чували за водопада на лястовиците или както е по-известен - Лястовичи вир. Въпреки близостта му до град Пловдив (35 км) и до Асеновград  (12 км) мястото е малко познато и посещавано, а си заслужава. Аз лично го видях благодарение на снимка в Инстаграм и любопитството и желанието ми ме заведоха до тук. И напълно си заслужаваше въпреки февруарския мрачен ден. 


reka Sushica
Река Сушица, на път за Лястовичи вир

От къде идва името Лястовичи вир?
reka Sushica
Наближаваме водопада Лястовичи вир

   Местните хора вярват и смятат, че още техните прародители са знаели за мястото, но поради трудната достъпност го кръстили водопада на лястовиците. На това красиво място идвали само лястовици да гнездят и да слушат звуците на водопада. Истината е, че в наши дни, достъпът е улеснен, но липсват табели и маркировка.
   Отвестния пад на водата или казано по друг начин - височината на водопа, е около 12 метра. 

А как да стигнете?
iazovir Sushica
Язовир Сушица
   Хващате пътя Пловдив-Асеновград, от тук търсите отбивката за село Долнослав (на 12 км от Асеновград посока Кърджали) и спирате около язовир Сушица. Водопадът се намира на едноименната река, която снабдява язовира с прясна вода. 
   Другия вариант е да потърсите конефермата в района на язовира и да паркирате там. А защо да не съчетаете приятната разхода с езда?!
   Самата пътека започва след конефермата по поречието на реката. По време на прехода си вървите ту от едната страна, ту от другата, но районът е невероятно красив и времето ви ще мине бързо. Самия той не е продължителен, нито труден. Единствената му по-стръмна и опасна част са "стъпалата" от и до водопада, тъй като те са направени благодарение на другите авантюристи, които са искали и успели да видят водопада Лястовичи вир.

За улеснение ето и GPS координати: 41.903236, 24.967292
Vodopada na liastovicite
Водопад Лястовичи вир
Какво да не правите?
   Аз лично не спазих всички тези упътвания, които прочетох и дадох също така, а тръгнах направо по координатите. Голяма грешка ако нямате специализирани горски маршрути и използвате като мен картата на умния си телефон. След като спрях на една отбивка на шосето, тръгнах да търся пътека, но такава нямаше. Слезнах по билото посока дерето и стигнах реката, но се озовах на около километър над водопада. Та първо в едната посока, нагоре по течението, после връщане и така се оказах с панорамна гледка над водопада. Хубавото в случая е, че нямаше листа по дърветата и се откриваше невероятна гледка, а лошото е, че района бе хлъзгав и не успях да слезна до долу.

   Съветът ми тук е, тръгнете от язовир Сушица по поречието на река Сушица, за да стигнете Лястовичи вир. Чудесно място за пикник, разходка и за снимки. Нека го запазим такова!

0 коментара:

Публикуване на коментар