Магия и религия в църквата в село Добърско

Carkvata selo Dobarsko "Sv. Sv Teodor Tiron i Teodor Stratilat"
Църквата в село Добърско - "Св. Св Теодор Тирон и Теодор Стратилат"
   Започвам да разказвам за незабравимата разходка до тази великолепна църква и район с малко извинение и молба към Вас: не съм снимал вътре стенописите, тъй като е забранено с цел да се запазят за бъдещите посетители. Бих посъветвал всеки от Вас също да пази този паметник на културата, за да радва и туристите след нас.
   Предполагам всеки от нас е слушал или виждал поне снимки в интернет на Иисус Христос и летящата чиния/капсула или както искате го наречете и се е чудил къде се намира този иконостас. Църквата в село Добърско "Св. Св Теодор Тирон и Теодор Стратилат" е правилното място. Тази малка, но невероятна черква се намира в област Благоевград, община Разлог, в самото сърце на Югозападна България. А и това е единствената черква, която носи името на двама светии. Несъмнено много красив район с невероятна история. В близост се намира и парка на Танцуващите мечки в Белица, така че можете да посетите спокойно двата обекта и да си почините от натовареното ежедневие.
Тук е и момента да изкажа своята благодарност към PEUGEOT България, които ми осигуриха тестов автомобил, за да посетя село Добърско.
Carkvata selo Dobarsko "Sv. Sv Teodor Tiron i Teodor Stratilat"
С PEUGEOT до църквата в село Добърско


История на църквата "Св. Св Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в село Добърско

   До преди няколко години е била действаща църква, а днес паметник на културата ни разкрива пред нас иконостаси каквито не можем да видим и намерим в другите ни черкви и манастири. Прието е, че е построена през 1614 година, но има много спорове, тъй като в центъра на пода има мраморна плоча, която изобразява двуглав орел с корона на главата (символ на Цариградската Вселенска патриаршия) и на нея има изсечена следната година 1122. Това доказателство, както и че каменна трикорабната форма на храм се строи само в периода на IX - XI век. Друг интересен факт е, че между олтара и залата за молитви от поклониците стената е каменен зид, който не се среща по другите черкви. 

   Вратата на църквата е ниска, това е направено така, защото всеки един посетител като влиза трябва да се наведе/поклони преди пристъпването си в Божия храм. 

Carkvata selo Dobarsko "Sv. Sv Teodor Tiron i Teodor Stratilat"
Църквата в село Добърско - "Св. Св Теодор Тирон и Теодор Стратилат"

Иконостаси и стенописи в църквата на село Добърско

Carkvata selo Dobarsko "Sv. Sv Teodor Tiron i Teodor Stratilat"
Църквата в село Добърско
   Ето, че дойде и времето да разкажа за уникалните иконстаси в тази черква.  Не мисля, да ви ги описвам надълго и на широко, тъй като най-добре е да ги посетите лично и ще хвърля няколко думи и се надявам да привлека Вашето внимание и интерес. 
   В никой друг Божий храм не са изографисвани толкова жени светици, колкото са тук - цели 30 от 460 изображения. Но безспорно най-известният иконостас се намира на северната стена в храма, а именно Исус Христос в космически кораб /ракета/. До момента никъде другаде не може да се види подобно изографисване в света. 
   Благодарение на това, че черквата е била действаща и восъчните наслагвания от свещите по стените, са се запазили толкова добре стенописите. Майсторите, които са възстановили техния блясък са оставили малки участъци, за да могат туристите да видят разликата. 
   До ден днешен все още не се знае кои майстори зографи са изрисували храма. Вярвало се е, че Бог движи четките им и те са запазили имената си в тайна. 
Carkvata selo Dobarsko "Sv. Sv Teodor Tiron i Teodor Stratilat"
Църквата в село Добърско

Легендите разказват

   Сред местните жители, а и туристите, които са посетили мястото, се разказва, че именно тук, в тази черква, са намерили облекчение на болките си ослепените войници на цар Самуил. Аязмото, което извира в двора е лековито и облекчава болки в главата и очите. За мое съжаление имаше табела, че е опасно да се употребява водата. Интересно е, че изворчето не пресъхва дори и в топлите летни горещени. 
Carkvata selo Dobarsko "Sv. Sv Teodor Tiron i Teodor Stratilat"
Църквата в село Добърско
   Целият църковен архив, който пази тайната за това място е изчезнал след смъртта на главния ктитор. Екскурзоводът, а и бивш кмет, ни разказа, че тук са били намерени, в последствие открадни и продадени, Библия изцяло с кожена подвързия и златен кръст. 

   Лично аз, ако минавам покрай този район, бих посетил църквата в село Добърско - "Св. Св Теодор Тирон и Теодор Стратилат" отново. Направете го и вие. Чудесна уикенд дестинация е.

   И за финал на статията да споделя за разхода, който ми даде Peugeot 2008 при смесено шофиране с пресечен терен - 4 литра на 100 км. Ето на това му казвам аз икономична, екологична (автомобилът е с клас Евро 5) и удобна разходка в красивата ни България! 

0 коментара:

Публикуване на коментар