Крепост Цепина - българска история с френска нотка

Крепост Цепина
Крепост Цепина
   Имало едно време в Родопа планина, царски племеник живеещ в собствената си среднотвековна българска крепост Цепина... За наше огорчение времето не прощава, а и враговете на Средновековна България, днес са останали някогашните основи на служещи за очертание на величествените зидове, крепостни стени, църкви, домове и т.н. Въпреки това, на туриста не му пречи да вдиша въздуха и да се потопи в своето въображение представяйки си какво е било наоколо. Лично като любител на нестандартните туристически обекти в нашата мила родина, си бях записал на едно малко листче кои обекти искам да посетя в най-скоро време, а крепост Цепина бе на първа позиция. И то с пълно право.След кратко мислене къде да прекарам един хубав слънчев есенен уикенд, попаднах на списък ми в портфейла. Нямах време за губене, а и ръцете ме сърбяха да изпробвам как се движи по балканските пътища Peugeot 2008, което ми бе предоставено от официалните спонсори на това пътуване, а именно - PEUGEOT България. За автомобила ще напиша след малко, а сега да се върнем на крепостта.Малко история за крепост ЦепинаКрепост Цепина
Крепост Цепина
  Крепост Цепина носи името си, не от своя покровител, а от връх Цепина, на който е разположена. Първите сведения за наличието на укрепително съоръжение са от 9 век, а чак през 11 век тя попада в пределите на България. Въпреки, че е доказано, че някога по тези места е имало тракийско селище, то не е било укрепено и да е изпълнявало функции на крепостен стожер срещу враговете.
   При попадането на крепост Цепина в българската територия, начело на нея застава деспот Слав, племенник на цар Калоян. Дори деспот Слав я провъзгласява за престолнина и обявява независимост след кончината на чичо си.
Крепост Цепина
Крепост Цепина

   В миналото това е била внушителна укрепителна крепост, която обхващала район от над 25 дка на върха, на който стоял величествен средновековен дворец, от който командвал деспота. Византийски летописци след като виждат крепостта споделят, че тя е великолепна и непревземаема. Дори Османската империя не може да я превземе. Цепина попада в ръцете на османците след няколко месеца непристанна обсада. Местно население поради привършването на провизиите си е трябвало да се предаде. Поради това, че не са успели да е превземат, османците в своята ярост разрушават напълно крепостта.

Крепост Цепина
Крепост Цепина
  Ако още не сте посетили мястото, то след като го направите и се огледате от върха, ще разберете защо мястото е толкова стратегически важно за тази част на Родопите и защо всеки се е стараел да покровителства над Цепинската крепост. Ще останете очаровани от гледката и ще се потопите в миналото. Аз лично си представих, вперил поглед в хълмовете наоколо, как е врял и кипял животът на местното население, как са марширували, из между къщи и магазинчета, гвардейци следяща за реда и изпълнението на заповедите на деспот Слав. Величествена гледка с още по-величествена история.
Крепост Цепина
Крепост Цепина

   Леганда разказва, че жената на деспот Слав бива погребана на съседния връх, за да я огряват първо нея слънчевите утренни лъчи. 

Как да стигнем до крепост Цепина?

   Цепина се намира на 80 км отстояние от град Пловдив. Като тръгнете по пътя за Велинград трябва да свиете на разклона за Ракитово, а от там след около 500 метра е и разклона за с. Дорково. Има 2 или 3 информационни табели за ориентир, но на места човек може да се обърка в коя пресечка точно да завие. До самата крепост има малък паркинг с информационен център и ловна хижа, до който се стига по асфалтиран тесен път. Там трябва да оставите кола и да извървите разстояние от около 15 мин по черна пътечка до самия връх. Маршрута е изключително приятен и лесен и веднъж изкачили върха, то ще видите цялата красота наоколо в пълния й вид. 
Крепост Цепина
Началото на пътеката към крепост Цепина

За самото ми пътуване 
   Както писах по-горе, за този преход се осъществи с любезното съдействие на  PEUGEOT България, които ми бяха осигурили Peugeot 2008 с новата им технология за задвижване на колелата. Още щом научих, че ще изпробвам именно този SUV реших, че трябва да е на планински терен. И да си призная, останах много очарован. Автомобилът имаше пъргавост при изкачването, стабилност в завойте, комфорт при дълъг преход. Имаше и някои неща, които не ми направиха добро впечатление: вградената навигация показваше, че няма път до самата крепост, кормилото след като си го нагласих на удобната за мен, височина закриваше част от скоростомера. Но всичките тези неща са маловажни (е може би навигацията наистина трябва да се актуализира още за България) в сравнение с комфорта, а в следващата статия ще споделя и за невероятния разход, който ми дадено при смесено шофиране. Наистина беше доста нисък!  


Крепост Цепина
Паркингът на крепост Цепина

Виртуална разходка из крепост Цепина:


0 коментара:

Публикуване на коментар