Рудник Цар Асен - нестандартната красота на едно забравено място

Mina Car Asen
Рудник Цар Асен - панорамна снимка
   Сигурно всеки от нас е виждал подобна снимка в интернет и се е чудил къде се намира този кратер пълен с вода. Изглежда като извънземен пейзаж несъмнено. Някои от вас, също като мен, са прочели как се казва и къде се намира. За съжаление макар и да ми е сравнително близко дълго време отглагах посещението на рудник Цар Асен. 
   Към края на август тази година (да се разбира 2016 година) реших и тръгнах следобед към рудника и смело мога да заява лично мнение, че несъмнено си заслужава да се отбие човек от пътя си и да го посети. Пътят до него е повече отколкото самото посещение, но гледката и спомена, който остава е за цял живот. 
   Докато бях до рудник Цар Асен не забелязах други хора и това ме кара да си мисля, че много народ се любува на снимките му в интернет, но е малко известно за посещение място. За мен това е плюс, тъй като могат да се направят хубави снимки (а ако сте професионален фотограф защо не и една фотосесия?!). 

   Тук все още могат да се видят стари сгради, които са се използвали за минната промишленост, а и някои от тях все още са използваеми. Препоръчвам Ви да се изкачите по хълма, за да направите хубави панорамни снимки. А и един жокер... малко по-надолу по пътя (не посока село Цар Асен) има още един малък рудник, който също крие чар подобен на по-големият му брат (GPS координати: 42.351319, 24.332393)

Малко история за рудник Цар Асен


   Рудник Цар Асен носи името си на едноименното село Цар Асен в непосредствена близост. В миналото тук са се добивали чрез открит способ цветни метали - мед, но след намаляне на запасите на полезни изкопаеми е взето решение да се закрие рудника, както и много други в околността. Залят е с вода и до ден днешен въпреки горещените и засушаването си има вода. Важно е да знаете, че не става за къпане!!! Можете да вземете проба от водата и да се уверите, че ще намерите всички химически елементи от Менделеевата таблица, та и отгоре.
Mina Car Asen
Рудник Цар Асен

Как да стигнете до рудник Цар Асен?


   Рудникът се намира в област Пазарджик в близост до град Панагюрище. Аз тръгнах от Пловдив, качих се на магистрала Тракия посока София и слезнах от аутобана на разклона за Съединение. От там потеглих посока за селата Пищигово, Черногорово, Росен и село Цар Асен. Щом стигнете до табелата му хванете пътя от ляво. Той ще ви изведе до рудника. Намира се от лявата ви страна на около 600 метра след като хванете левия път.
За феновете на навигацията давам и GPS координати: 42.357135, 24.337408

Виртуална разходка из Рудник Цар Асен:


0 коментара:

Публикуване на коментар