Ситово - повелителят на Родопските тайни

Sitovo
Изглед към с. Ситово
   За село Ситово каквото и да се каже все ще е малко. Благодарение на местните хора, а и на легендите, които се крият в това магнетично място намиращо се в Родопа планина е хубаво човек да посети селото.
   Едва на 30 км от град Пловдив, а вече всичко наоколо е различно - въздухът, настроението, мисленето ни. Човек чувства свежест и лекота в себе си.
   След като сме карали близо час, час и малко по пътя, половината от който е черен (около 15-17 км) първото нещо, което вижда погледа ни е табелата за Ситовския надпис. Но това не е всичко. След малко ще ви запозная с още тайни за едно лечебното аязмо, както и с т.нар Щутград, Щуда града или както местните го наричат Щут - вратата към другото измерение. Ситово несъмнено има какво да ви разкрие.

Ситовски надпис   Тайна криеща в себе си история на над 5000 години или казано накратко - Ситовски надпис
   Табелата се намира малко след разклона за селата Ситово и Лилково, посока Ситово. Може да спрете на самия път, до самите стълбички, които са доста стръмни. Има място за около 2-3 коли. Надписа се намира едва на 50 метра от пътя, но изкачването до него е леко уморително за нетрениран човек. Добре е да сте с хубави и удобни обувки при самото изкачване.
Sitovski nadpis
Ситовски надпис
   Самият надпис до ден днешен е неразчетен. Да, точно така. Открит през 1928 година, той все
още си остава загадка за хилядите любопитни умове. Знае се, че е рунообразен, а в непосредствена близост до него има образа на Богинята майка и пясъчен часовник... И ето от тук започват "теориите на вероятностите". За едни този надпис е тайна за отключване вратата между световете, за други той е направен от хората преди повече от 4 хил. г. преди Новата ера. А аз съм радостен, че успях да се докосна до тази невероятна находка, въпреки че все още не разбирам значението му.
   През тази година /2016 г./ в интернет пространството излезе информация, че Ситовския надпис е разчетен от Рени Джунова и Мила Салахи. Според тях надписа гласи: "Бога видя къде великия Елис, Елис, който пося вашето дърво, Елис жреца ваш на слънцето, де живее във великия стар дом и пи от извора на просветените и направи дома на извора, домът, който имаха ситите".
Sitovski nadpis
Ситовски надпис
   Благодарение на хората от селото, които със собствени сили и средства са изградили табелата на пътя, захода /стълбите до него/ и указващата табела на самото място, днес, всеки любител и турист може напълно безплатно да се докосне до все още непознатата нам история на това тайнствено място. Sitovski nadpis
Над Ситовския надпис

Лечебното аязмо в село Ситово 

 

carkvata Sveta Bogorodica
Черквата "Св. Богородица"
   Местните хора разказват, че самата баба Ванга е пращала стотици страдащи хора, за да се излекуват тук. Има много истории и разкази, които местните могат да ви разкажат за лековитата вода на аязмото. Условно самото аязмо мога да го разделя на 3 части: параклиса на аязмото, църквата "Света Богородица" и хотела до нея. За мое съжаление не успях да снимам самото аязмо с лековитата вода, както и хотела. Въпреки това, на снимката се вижда черквата "Света Богородица".
   Мястото се намира в една от най-високите точки на селото, близо до последните къщи и е трудно достъпно с лек автомобил. Ако сте решили да си налеете от лековитата вода, то се пригответе да вървите или поне да се придвижите с джип.   
   Според различни изследвания на водата се доказва, че лекува кожни проблеми, тъй като е с по-висока радиоактивност и е много чиста и пивка. Така че не се страхувайте да отпиете от ледоностудената и освежаваща вода директно от чешмичката. 
   Хората от селото разказват, че за да се излекува напълно човек, то той трябва да се полее обилно с водата и да пренощува в храма, а после и в хотелската част. Така, Света Богородица ще му помогне и страданията му ще отминат.
    Лошото е, че въпреки интереса от посетители, табели за лековитото аязмо липсват. Най-добре е да спрете и да питате. С радост ще ви упътят.

Щут

Shtut, shtud, shtutgrad, shtuda grada
По пътя за Щут
   Искам още в самото началото да отбележа, че по различните описания може да го срещнете с много различни имена: Щут, Щуда града, Щутград и т.н. Името идва от крепост с наименование Щуда града (има я отбелязана в старите австрийски карти), което преведено значи "непревземяема крепост", а в по-новата история се среща още и като Щутград. Местните му казват на кратко - Щут. Това е и причината поради, която и аз ще го наричам с това му име. 
Shtut, shtud, shtutgrad, shtuda grada
По пътя за Щут
Shtut, shtud, shtutgrad, shtuda grada
Щут
   Легендите разказват, че по хълмовете има много "нишани" за заровени съкровища. Най-силно концентрирани са около местността Щут, която се намира на около 2 км от самото село.  Имало е издълбани квачка с пиленца, както и змия, които сочат към Ситовския надпис. Поради иманярска дейност, днес всички рисунки липсват...
   В последните години местността е позната като "врата към космоса". Различни изследвания на хората са показали, че местността има силна енергия и се предполага, че тракийските шамани именно тук са осъществявали връзка с други светове.  Днес, много почитатели на езотериката и митичните легенди и разкази идват тук само, за да "черпят" енергия от скалите. Това може би следва и от факта, че в близост до Щут се намират други свещени места: Белинташ и Кръстова гора.
   Все още Щут не е разкрил своята история и своите тайни. 
   На съседния връх са изградени 2 параклиса в близост, до които човек може да поседни и да отмори.

   За да стигнете до Щут, трябва да хването пътя от дясната страна на селото. Черен, коларски път, който е непреходим с лек автомобил. Затова ви препоръчам да оставите колата си в разширението на пътя и от там да вървите пеш. Преходът не е тежък, но разходката ще продължи около 2 часа общо в двете посоки. Най-добре е да попитате за мястото, за да не се объркате, тъй като липсват табели, а и непременно си носете вода. 

   Село Ситово несъмнено е едно невероятно красиво село в сърцето на Родопите. Скрило в себе си легенди и хилядолетни тайни, които до ден днешен остават неразкрити. Въпреки това, местните хора с радост ще ви покажат и разкажат за селото и невероятните места, които може да посетите около него. Отделете си един ден, за да се насладите на красотата му, а до тогава може да разгледате снимките по-долу.

 
Shtut, shtud, shtutgrad, shtuda grada
Параклис "Свети Никола" - Щут

Paraklisi Shtut, shtud, shtutgrad, shtuda grada
Параклиси - Щут

Shtut, shtud, shtutgrad, shtuda grada
Параклис "Свети Димитър" - Щут

Shtut, shtud, shtutgrad, shtuda grada
Щут

1 коментара:

sotirov каза...

Освен, че е прекрасно място. Ситово вдъхновява и писането на музика :)
Ето едно парче, на което текста се роди там. https://soundcloud.com/petyadankova/i-love-you

Публикуване на коментар