Бекови скали - на ръба на света. Село Равногор

bekovi skali ravnogor
Бекови скали край село Равногор
   Предполагам всеки от нас е попадал на снимки в интернет на това красиво и примамливо място, но колко от нас са се решили да направят прехода до там е друг въпрос... И аз няколко години подред си го поставях в графата "за посещение през годината", но чак тази го направих и за миг не съжалих. Бекови скали край село Равногор оставя човек без думи. От тук можеш да се любуваш на красотата на Родопа планина, да поседнеш на ръба на света и да се отпуснеш, така сякаш душата и тялото ти се сливат в едно и става безвремие. 
   Красиво, потайно и малко познато място - това са Бекови скали край Равногор


Какво представляват Бековите скали?
bekovi skali ravnogor
Бекови скали край село Равногор


   Това е естествен природен феномен тип скална тераса. На нея благодарение на човешката намеса (в добрия смисъл) са "кацнали" 3 пейки, една беседка и заграждения самата скала, за да не падне човек в пропастта. Лесно можеш да се заплениш от красивата гледка отсреща, а даже и да забравиш колко часа си стоял на това място очарован от гледката на язовир Въча с многовековните гори по склоновите му. Да, несъмнено Родопите са величествена и красива планина. 


Как да стигнете до Бекови скали край Равногор?

bekovi skali ravnogor
Бекови скали край село Равногор

   Самото пътуване от Пловдив до село Равногор е около 60 км. Основния път е посока Пещера, като след село Бяга се хваща отбивката за Брацигово и следвате табелите за Равногор. Не се притеснявайте - има такива. При пристигането в самото село имате 2 избора - да питате някой човек (е аз не попаднах на местни жители) или да пътувате по централната улица (както аз направих) и да търсите табела (за Бекови скали имаше в самото село). Самият път до Бековите скали започва малко след последната къща на селото. Пътят е черен, но проходим с лек автомобил. Аз лично оставих колата си някъде след около 1 км. На паркинг до самата църква. От тук тръгнах пеш. Прехода е около 20 минути и е сравнително лек. Един лек жокер, пътеката се разклонява на 3, така че хващате дясната, която ще ви отведе директно до скалите. 

   Искам да вметна, че тук, според НАСА, е най-чистия въздух на целия Балкански полуостров.  
 
   Разходка несъмнено си заслужава, но е хубаво да си вземете и връхна дреха. Аз бях лятото като долу в низината беше 34 градуса, а горе температурата бе около 20 градуса.. Все пак височината на Бековите скали е над 1300 м.н.в. 
   Та, моят съвет е не чакайте като мен, а си отделете 5-6 часа през някой почивен ден и изкарайте един невероятен ден.

2 коментара:

Levon Manukyan Collegium Musicum каза...

До крайната точка може ли да се стигне с кола?!

Константин Петров каза...

Мисля следващата дестинация да е там. Благодаря!

Публикуване на коментар