Беглик Таш - светилището оставено в тайна

Beglik tash
Беглик Таш - мегалитно тракийско светилище
   Всеки един от нас като чуе за град Приморско се сеща за жарко слънце, хубав златист пясък, морски бриз и най-вече шума на вълните и морската вода... Но само на 15 мин от плаж Перла до курортното ни градче се намира едно тракийско мегалитно светилище - Беглик Таш. /Да направя едно бързо уточнение, че все още не е уточнено дали се пише слято или отделно името. Белинташ и Бегликташ са 2 различни тракийски светилища/.
    Именно поради близостта му до бившата резиденция "Перла" това светилище остава непознато за нас до 2003 година. За сравнение да вметна, че датира от XV век преди Христа. Всъщност след освобожението ни от османското иго, Карел Шкорпил описва част от светилището, но както споменах става известно след археологическите разкопки след 2003 година. За жалост все още не е напълно проучено.
   Друг интересен факт е, че името му днес идва от турски език "беглик" - данък и "таш" - камък. Предполага се, че е така, тъй като местните жители се изкачвали с добитъка си до тук, за да платят своя налог докато са били в Османската империя.

Как да стигна до Беглик Таш?


Beglik tash
Беглик Таш - мегалитно тракийско светилище
Честно да си призная се бях приготвил за трудно откриваем турискически маршрут до светилището. За моя приятна изненада не бе така. Та по същество... От Приморско тръгвате с автомобила си посока Перла, а от там продължавате по пътя. След около 5 км от дясната страна ще видите указателна табле, черен път и нещо като разширение, на което можете да спрете колата си. Аз лично така направих и вървях около 15-20 минути пеш през горския път. Аз когато бях черния път бе в добро състояние и много автомобили се движеха по него, така че ако не ви се върви можете да изберете този вариант. Самият път свърша до началото на светилиещето. 

Интересни факти около Беглик Таш

Beglik tash
Тронът

   Неизменно всяко тракийско светилище крие мистерия в него. Днес, с помощта на различни уреди се е доказало, че мястото е "път" на множество енергийни полета, но как са го разбрали самите траки все още остава загадка. 
   На мен лично най-интересни ми бяха т.нар "трон" - издълбан и изсечен камък във формата на трон, както и "Апостол таш" - огромен камък (според археолози над 200 тона) крепящ се само на 3 точки. Интересът ми към него бе, тъй като е допълнително положен и има изсечена ниша между основата му и него, в която спокойно могат да легнал 2-ма или 3-ма души. Да си призная малко стряскащо е като легнеш и се огледаш на какво се крепи този огромен камък. А как са успяли да го поставят траките? Въпрос, който дълго време може да остане без отговор. 
Beglik tash
Беглик Таш - мегалитно тракийско светилище
Може би сте гледали рекламния клип на България в туризма за двете отвесни скали и как хората минават през процепа? (Очаквайте клипче скоро и от мен) Намират се точно тук и трябва да сте в добра форма, тъй като по-пълните няма да успеят да преминат. Изглежда лесно и примамващо, но след като застанеш между тези огромни скали и виждаш как лека полека се стеснява коридора... въздуха направо ти спира. А може би е това заради поверието, че тук се свързват два свята? Предлагам всеки сам да отиде и да си направи изводите.
Beglik tash
Апостол таш
   Не мисля да ви разказвам тук на дълго и на широко за всяко едно местенце от светилището, тъй като си заслужава да го посетите, а какво по-добро време от това да съчетаете морето с една приятна разходка?

   Обекта се стопанисва и има доста любезен персонал, който ни каза няколко думи за светилището без да сме си платили за туристическа беседа и ни даде рекламна брошура, на която също имаше доста информация. Искам да отбележа, че си има достатъчно указателни табели също така. Така че, остава само да отделите време, мисля входа, че беше 2 лева и да се подготвите за едно приятно изкарване.
 

Beglik tash
Апостол таш

Beglik tash
Лабиринта

Beglik tash
Беглик Таш - мегалитно тракийско светилище

Beglik tash
Беглик Таш - мегалитно тракийско светилище


Beglik tash
Беглик Таш - мегалитно тракийско светилище

Beglik tash
Беглик Таш - мегалитно тракийско светилище0 коментара:

Публикуване на коментар