Село Маточина - крепост на края на България

krepost selo Matochina
Крепост с. Маточина
   Имало едно време на края на света или така както започват приказките...
   Днес реших да ви разкажа за една невероятна разходка в Югоизточна България. След дълго чудене (може би час и нещо) набелязване на няколко обекта за посещение се реших и резервирах една нощувка, тъй като планът ми включваше обиколка на 7-8 туристически места, а един ден не стигаше. За някои от местата вече съм ви писал (Скалната църква с. Михалич, Каменните гъби, Римския път край с. Долни Главанак, Кромлех - българският Стоунхендж), а за други предстои. 
   Та сега по същество... Село Маточина е наистина малко, а пътят до него преминава през още няколко подобни на него селца приличащи си по това, че все едно времето е спряло много отдавна. Пътят преминава близо до граничната бразда, виждат се вишките, а на места се минават и през едновремешните КПП-та. Най-често ще виждате граничните патрули на полицията, така че ако се объркате или не сте сигурни в нещо можете да ги попитате и да ви упътят. Съветвам ви ако се отправите към това място да заредите автомобила си, да си вземете вода и по-високи и удобни обувки, тъй като пътеката до крепостта е буренясала.
 
    Самата крепост Букелон се извисява на висок хълм над селото, така че е трудно да не я видите. За наше съжаление, днес ние не можем да се насладим на величието на цяла крепост, а само на част от нея, която е останала във времето. Самото съоръжение е наблюдателна/отбранителна кула построена 11-12 век.  Именно на това място цар Калоян разбива латинското нашествие, а няколко години по-късно, когато бива пленен император Балдуин е затворен за известен период от време в тази кула. От тук, според легенди и историци, идва и нейното наименование Букелон.


   Въпреки, това че не е познат туристически маршрут и на много малко места ще успеете да прочетете за тази великолепна крепост, силно ви препоръчвам да я посетите. Това е едно от малкото исторически места, които все още не са докоснати от "цивилизацията". За жалост не се стопанисва, а това е може би и причината поради, която все още е напълно безплатно да се любувате на крепостта напълно безплатно отвътре и отвън.

Изгледайте клипа от крепостта, потопете се в красотата, макар и пред монитора Ви за момента:
 

0 коментара:

Публикуване на коментар