Вратата на богинята Майка - мегалитът край село Бузовград

Vrata na bogiata Maika - Buzovgrad
Вратата на богинята Майка - мегалитът край село Бузовград
   Мегалитът, който е бил завещан на траките...

   И аз се учудух като се запознах по-подробно с това на пръв поглед странно светилище. В началото си помислих, че е домлен, но не беше.
   Предполага се, че датира от преди окооло 1600 години преди Христа, което означава, че е било направено и използвано много преди траките да се заселят по нашите земи.

   Има много интересни предположения какво представлява и за какво е служило. Но "Вратата на Богинята" или мегалитът край село Бузовград е едно интересно и вълнуващо място за разходка и почивка от градската среда.

 Какво представлява?

   Това са изсечени камъни с големина до 1.80 метра и оформени с централен отвор. Основата
Vrata na bogiata Maika - Buzovgrad
Вратата на богинята Майка - мегалитът край село Бузовград
му е изградена от два хоризонтални каменните блока, така че да се получи трилит. А по залез слънце, слънчевите лъчи попадат точно през отвора.В непосредствена близост до мегалита се намират т.нар. трон и жертвеник.

Поверия и легенди за мегалита край Бузовград

Vrata na bogiata Maika - Buzovgrad
Вратата на богинята Майка - мегалитът край село Бузовград
   Както по-горе споменах, мястото е било използвано много преди траките да дойдат по нашите земи. Това предразполага към един много общ поглед над нещата и с догатки да се стигне до истината за съществуването на "Вратата на богинята Майка" както е известно. Да вметна само, че много източници се опитват да му дадат друго име и го наричат българският Стоунхендж, но ако следите блога ми, ще видите, че това е кромлехът край село Долни Главанак. Та...

   Една от главните теории, че тук се били извършвани жертвоприношения по време на слънцестоенето. Древните траки са вярвали, че изгревът е живота/раждането, а залеза/мрака е смъртта.

   Друга теория предполага, че съоръжението се е използва със съобщителна и отбранителна функции, но все още не е доказано, тъй като на отсрещните върхове, все още не са открити подобни мегалити.

  Може би последната легенда е по-широкообхватна и все още никой не е изследвал напълно, но се предполага, че мегалитът край Бузовград, Голямата Косматка и Севастополис образуват триъгълник.

Как да стигнете до Вратата на богинята Майка - мегалитът край село Бузовград?

   Маршрутът е сравнително лек и се изминава за около 40-50 минути ходене със стегната крачка. Стига се лесно като хването пътя от Казанлък към Бузовград. На центъра на селото има указателна табела показваща правилна посока и началото на еко пътеката.
0 коментара:

Публикуване на коментар