Скалната църква при с. Михалич, Сакар планина

Skalna carkva - Mihalich
Скална църква село Михалич, Сакар Планина
   След няколко седмичен отдих от писането на туристическия ми блог, най-накрая се реших какво да ви представя. 
   Скалната църква край село Михалич, община Свиленград е едно невероятно място, което за жалост е доста неизвестно за нас. Църквата е обявена за паметник на културата и се намира в югоизточна България или по-точно в Сакар планина. Място, което до преди падането на "Желязната завеса" бе забранено за достъп на обикновения българин. 
Skalna carkva Sakar planina
Скална църква село Михалич, Сакар Планина

   Лично аз я открих напълно случайно. Бях се запътил по пътя Свиленград-Маточина, за да посетя крепостта, но за нея ще ви разкажа в следващата статия. Та на отбивката за с. Михалич имаше и кафява табела за единствената в България скална триконхална църква.  
След като се отбих, шофирах около 1 км и видях табела сочеща в ляво. Спряхме колата още в самото начало и от там поехме пеш. Изкачихме около 300 метра от хълма, когато се озовахме на самия връх, но за жалост следа от скали нямаше, а да не говорим за скална църква даже... Пустото ми любопитство надделя и реших да се разходя наоколо. След 3 минути на лицето ми грейна усмивка. Видях съвсем малка пътечка водеща надолу и в края й се мяркаха няколко големи камъка. 

Skalna carkva Sakar planina
Скална църква село Михалич, Сакар Планина
   Само с няколко прескока, заради високите треви, се озовах пред самия вход. От тук до вътрешността на църкатва ме деляха само 14 стъпала и много, много прилепи. След няколко секундно чудене и чесане по главата се реших и влезнах. Повяр
вайте ми, заслужава си. 
Skalna carkva Sakar planina
Скална църква село Михалич, Сакар Планина
   Самата скална църква при село Михалич е изградена или по-точно казано издълбана във варовикова скала през 9-10 век. В самият й градеж са ясно изразени 3 перфектно издълбани свода. Всички са с височина от 4 метра, а широчината на два от сводовете е по 3.60 метра и 4 метра на централния свод. На много места в интернет може да прочетете, че тези сводове се наричат още и конхи. Това е на древногръцки език. 
   


   Разходката ми из красивата и все още непозната Сакар планина продължи около 5-6 часа като посетих не само Скалната църква край с. Михалич, но и китно крайгранично село Маточина. Така че, ако сте решили да си направите еднодневна почивка на планина или селски туризъм, то това е удачен маршрут. 

Skalna carkva Sakar planina
Скална църква село Михалич, Сакар Планина

0 коментара:

Публикуване на коментар