Град Меричлери - силата на минералната вода

Merichleri - mineralna voda
гр. Меричлери
   Град Меричлери е малко миньорско градче намиращо се в област Хасково, общ. Димитровград. Селището се намира на 16 км от общинският център и на 17 от гр. Чирпан. Точно така, намира се на главния път свързващ двата града. 
   Днес, тук живеят малко повече от 1800 души, но само до преди 25 години, населението е наброявало над 2500 души. По-голямата част тогава е била заета в минодобивната промишленост, но след като затварят рудниците по-голямата част от трудоспособното население се изселва. 
   Един от основните поминъци днес на гр. Меричлери е земеделието, животновъдството, както и в малка степен туризма. Последното е благодарение на минералния извор, който се намира в непосредствена близост. Но за него след малко...
Минерална вода Меричлери
Залез над Меричлери

История на гр. Меричлери

   Съществуването си започва още от 14-ти век, когато три големи рода бягат от турските зверства в Родопа планина - крепостите Цепина и Раховица. За годината на основаване на града се смята 1373 г. Имената на родовете са: Моллите, Генчоолар и Радиолар. Това са основоположниците на селището. 

Произход за името на селището 

Римски път с мост в Меричлери
Римски мост - гр. Меричлери
   Има много легенди от къде произлиза името на града. Една от тях гласи, че тук преди много години е дошла английска благородница с т.нар. "синя кръв", за да се лекува с минералната вода от извора на селото. Името на тази княгиня било Мери и за благодарност към местните жители, тя им позволила да наречат в нейно име селището. 
   Няколко от другите легенди са свързани с местни диалектични думи, турски и арабски думи. Поради хълмисто-равнинния си релеф има много пасища или по старому "мери", а от тук и името. Друго поверие е, че турците наричали р. Марица - Мерич, а тя се намира в непосредствена близост и от тук и името. 
   Последната, но може би и най-пълна легенда за произхода на името идва от минералната вода. На арабско-турски "мер" - горчив, "ич" - пия и миналото причастие в турския език "лери". От тук и пълното името на гр. Меричлери

Минерален извор и туристически дестинации в гр. Меричлери

Изор в Меричлери
Извор в гр. Меричлери
   Минералният извор в селището се намира Соленци. Името си носи преди всичко от соления вкус на минералната вода. Друг извор, с такива химически и благоприятни за здравето на човека качества, няма в България. Най-близко по състав е изворът в Каралови Вари. В миналото са прозвеждали паста за зъби "Мери", бутилирали са вода, имало е балнеоложки туризъм и леглова база за летуващите. Днес е останал само плувният комплекс, който все още се пълни изцяло с минерална вода. Температурата на водата е между 25 и 45 градуса по Целзий, което го прави един от най-студените минерални извори в България. Водата е 3-та в света и 2-ра в Европа по съдържание на минерали и химически вещества. 
Меричлери - римски път и римски мост
Под римския мост - Меричлери
   В близост, освен плувния комплекс, можете да видите още стар римски мост датиращ от 2-ри век след Христа, основи на някогашни параклис и барелефи на свети Павел и апостол Крас, етнографски музей в самото сърце на гр. Меричлери.

Ако решите да се отдадете на една съботно неделна разходка в района, то ви препоръчвам да посетите и най-старият манастир в Европа - Свети Атанасий, най-големият монумент на св. Богородица в света, както и да разгледате вила "Мери", която е за продан. 

А до тогава, защо да не разгледате един красив двор в гр. Меричлери, насладете се на вила "Мери":

0 коментара:

Публикуване на коментар