Каменните гъби - с. Бели Пласт

Каменни гъби - Бели пласт
  Има едно село в България, което е известно с дълголетието на населението си, лековитата си вода и красиво скално образувание наречено Каменни гъби. А самото село се казва Бели пласт. Любопитен от горепосочените факти, реших да се кача на колата и да потегля натам. Значително лесно го намерих и останах очарован. Но за самите Каменни гъби след малко, сега ще разкажа първо за дълголетието на хората и лековитата вода (с няколко кратки изречения).
   Според изследвания и проучвания,
Каменни гъби - с. Бели пласт
благодарение на това, че изворът се намира в близост до кариера на клиноптилолит и зеолитни находища, водата се насища с минерала и спомага за по-бърз обмен на веществата в човешкото тяло, антиоксидант е, причистване на бъбреци, жлъчка и още много други благоприятни въздействия. Аз лично пробвах водата, даже си направих и в нас. В началото е мътна, но след като я оставих да се утай повече време не долових някакъв странен вкус. Така че, ако искате повече информация можете да потърсите в интернет за зеолит и клиноптилолит (да знам, много е дълго и трудно за запомянне). 
   Та да се върнем към Каменните гъби, това е интересно скално образувание. Разпростира се на 3 хектара, а височината им е около 2.5-3 метра всяка. 
Каменни гъби - с. Бели пласт
Друг интересен феномен е този, че стълбчетата имат един розов цвят, докато шапките тъмен към зелен. Розовият цвят идва от минерала зеолит, за който по-горе ви обясних.

Къде се намират Каменните гъби?


   Както споменах, мястото е лесно за намиране и до него може да се стигне с автомобил. Тръгваме по основния път между Хасково и Кърджали, на около 15-20 км преди Кърджали има отбивка с табела за с. Бели пласт. Завиваме и продължаваме по пътя няколко километра. След един десен завой, от дясната ни страна ще видим оградата, която огражда парк Каменни гъби. Казвам го парк, тъй като е ограден и от 1974 година е обявен за национална природна забележителност. Най-лошото в случая е, че няма обособен паркинг и затова е необходимо да се спре колата плътно до банкета.

Каменните гъби край с. Бели пласт

Легенди и истини за Каменните гъби

   Легандата гласи, че преди много година, в крепостта на Перперикон живял Радул със семейството си. Той бил беден човек, въглищар, но усмивката не слизала от лицето му. Имал 4 дъщери, които озарявали дните на майката и бащата. Веднъж, Радул ги изпратил да донесат вода извън крепостните скали, тъй като кладенците вътре били пресъхнали. Нещеш ли, докато вървяли към извора
Каменните гъби край с. Бели пласт
Каменните гъби край с. Бели пласт
те видели група конници насочени към крепостта им. Върнали се тичешком и предупредили всички, но било твърде късно. Битката била ожесточена и крепостта била пленена. Мъжете били убити и жените пленени. Предводителят на конниците докато си избирал жени за харема онемял от красотата на Радуловите щерки и си изпуснал меча, те веднага го взели и по време на раборийте успяли да избягат. Мъжете тръгнали след тях и успяли да пленят и убият едната дъщеря, но щом паднала на земят, тя се превърнала в каменна гъба. И така с всяка една от дъщерите. А черната скала, която се намира до тях, е бил един от преследвачите. Местните наричат черната канара Каратепе, а местността Мантаркая.
   Произхода на скалното образувание има по-научен елемент. Преди повече от 40 млн година на това място е имало море. Благодарение на утаяванията и ерозията след като се отдръпнала водата, се оформили тези причудливи форми. 

   Мястото е красиво и безспорно е спомен за цял живот. Перфектно можете да съчетаете почивка на планина с един еднодневен преход или екскурзия. 
Ето и видео от мястото:
<

0 коментара:

Публикуване на коментар