По стъпките на римляните или старият римски път до с. Долни Главанак

Po stapkite na rimlqnite - rimskiqt pat pri selo Dolni Glavanak
Римският път при село Долни Главанак
   Имало едно време или как историята от Римската империя оживява и в наше време... Ненадейно, докато обърках пътя за връщане от Кромлех (ако все още не знаеш какво е това, кликни с мишката върху името и ще научиш), попаднах на стар римски път близо до самият изход на село Долни Главанак. 
   Следват няколко реда история за пътя, а после ще ви обясна и как да стигнете точно. 
   Та по същество, предполага се, че римският път е построен още от 5-ти век преди Христа. През област Хасково е минавал и главният път на римските войски, търговци и т.н., наречен Виа Сингидунум. Този път е свързвал Константинопол (днешен Истанбул) със Сердика (днешна София) и е продължавал към Белград. Интересен факт е, че
Po stapkite na rimlqnite - rimskiqt pat pri selo Dolni Glavanak
Изглед от римския път
Сингидунум е старото име на самия Белград. Може би и от там идва името на пътя. Името произлиза от келтски и означава отбранително съоръжение, крепост. Има и вероятност, но все още не е остановено, че е имало тракийско племе, което се е наричало по същия начин. Римското трасе е известно още и като Виа Милитарис (Via Militaris). Общата му дължина е била 924 километра. Друг интересен факт е, че османците, по времето на първите си нашествия към Европа са използвали именно този път. А той, някога е имал 4 платна, по 2 във всяка посока и в най-широката си част е бил 8 метра. 

   Да се върнем едно по стъпките на римляните, този път, при с. Долни Главанак, е свързващо звено между Виа Сингидунум с източните Родопи. Все още се спори, дали отсечката при селото е част от главното трасе или от второстепенен път. Но историци и археолози са намерили милиарни колони обозначаващи разстоянието, основи на пътни станции и солидна каменна настилка. Но за съжаление, в наши дни по-голямата част от пътя е разорана, тъй като преминава покрай частни обработваеми ниви. 

Как да стигнем и да намерим старият римски път при Долни Главанак?

Po stapkite na rimlqnite - rimskiqt pat pri selo Dolni Glavanak
Новият и римският път "рамо до рамо".
Снимката е напревена от римският път
    Ще ви разкажа как аз успях да го открия или по-скоро той мен... Връщайки се от Кромлеха, вместо да тръгна по старият осеян с дупки път, реших да "рискувам" по чисто новата пътна настилка посока село Тополово. Обаче след няколко метра навигацията ми изпищя, че съм объркал пътя. Новото трасе е тесничко и поради тази причина продължих да шофирам докато намеря по-широк участък, за да обърна, но след около 600-700 метра от дясната ми страна, видях табела указваща началото на римското трасе, но не се различаваха границите му. Затова продължих още няколко стотин метра и видях по-ясно очертан каменен римски път. 

   Ако сте решили да се потопите в историята и да си направите една екскурзия или почивка на планина, това е чудесна възможност. Но задължително трябва да посетите и Кромлеха в близост до пътя. 

Видео:

0 коментара:

Публикуване на коментар