Кромлех - българският Стоунхендж

Stoundhendj na Balkanite se namira v iztochnite rodopi i e izvesten kato Kromleh
Кромлех - българският Стоунхендж
   Едно красиво и неизвестно за доста от нас място. Кромлех идва от бретоснки език и преведено би означавало "кръг от камъни". Ето и още малко суха материя преди да се заема да ви разкажа как да стигнете до това невероятно тракийско светилище.      Кромлехът представлява мегалитно съоръжение изградено от 9 каменни блока (в наши дни толкова са останали...), като един от друг отстоят на почти един метър разстояние. Общият им диаметър е около 10 метра. Височината им варира от 1.20 до 1.50 метра. Интересното е, че в района са открити и други два по-малки кромлеха. Предполога се, че са изградени около 8 век преди новата ера и са функционирали дълго време за религиозни обреди, като във всеки един от тях са намерини доказателства за това. Има един по-малък Кромлех, който не е проучен все още и се намира в с. Хлябово, но за него нямам никаква информация. 

   Та ето и същинската част...

Stounhendj na Balkanite - Kromleh
Тракийско светилище - Кромлех

Къде да намеря Кромлех? 


    Намира се в източните Родопи до село Долни Главанак, община Маджарово, обл. Хасково. На около 2 км западно от самото село по пътя за Хасково.

Как да стигна до тракийското светилище?

Stounhendj na Balkanite - Kromleh
Информационна табела - Кромлех
Stounhendj na Balkanite - Kromleh
Кромлех с. Долни Главанак
   Пътят към село Долни Главанак беше кошмарен. За предпочитане е да сте с високопроходим автомобил. Аз лично не бях и доста време ми отне избягването на дупките. Явно навигацията ми не беше оцелила най-добрият път, тъй като пътувах от с. Бели пласт за кромлеха. Та, минах покрай едно село Селска поляна (прегледайте си хубаво навигацията и ако ви дава този маршрут, потърсете обходен). Лошият участък беше някъде около 8-9 км, но времето за изминаването му бе малко повече от половин час. Щом стигнете село Долни Главанак, още на първата отбивка свивате надясно, посока Хасково и на около 1-2 км от тук ще видите една дървена къща, информационен център, с насипан чакъл за паркинг, която ви се пада от дясната страна. Тук можете да оставите спокойно автомобила си. На мястото освен 2 кучета нямаше никой друг, но все пак изглеждаше, че някой от време на време се грижи за мястото. Но по-важното в случая е екопътеката водеща към тракийското светилище. Намира се от другата страна на пътя и няма как да я сбъркате. Единствената облагородена пътека в района. Посипана със ситни камъни, добре маркирана посредством прагове. Дължината на пътеката е около 500-700 метра. Прехода е лесен и без прекомерно натоварване. До самият кромлех има място за почивка с маси и беседка. 

 Ако имате път към източните Родопи или просто сте решили да се разходите някъде, то Кромлех - българският Стоунхендж е едно чудесно място за вашата еднодневна екскурзия. А ако искате видите още малко от това място изгледайте и видеото: 

0 коментара:

Публикуване на коментар