Белинташ - светилището на тракийското племе "Беси"

Belintash - traki ot plemeto besi
Белинташ

   Едно чудесно и тайнствено място намиращо се в самото сърце на Родопа планина. Това тракийско светилище на племето "беси", днес ние наричаме Белинташ. Предполага се, че името му идва от тюрски език и означава "бял камък", "камък на познанието" и т.н. Въпреки това, аз реших да проуча и други възможности за произхода на името, отново от тюрски. Достигнах до нещо интересно - Белин или Белина е диалектна форма на думата Божем или Божин, което ще рече "Бог знае" или "От Бога ще дойде". Но истината е, че от където и да идва името на това място, то Белинташ все още си остава една загадка за изследователите. Място, пълно с енергия и мистицизъм. Belintash
Изглед към платото - Белинташ

Какво представлява Белинташ?

   Това е скално плато с вулканичен произход. Кратерът на вулкана се намира на друго любимо място за туризъм "Караджов камък". Ширината на скалистата местно е между 20 и 40 метра, а дължината й е около 850 метра. 
Belintash
Белинташ
   Самата местно можем да я разделим на 3 условни части, като на всяка от тях може да се видят изсечени в скалата различни форми. Няколко улея, които се използват за събиране на дъждовна вода, два кладеница, като единият е с дълбочина около 2.50 метра, както и много малки изсечени дупки, които са с неясно предназначение. Благодарение на причудатите форми, мястото се е сдобило и с много легенди. Коя от тях е истината, може да си прецените вие самите. 
   Интересен факт е, че по време на лятното слънцетостоене, Слънцето изгрява от Сини връх и залязва над Караджов камък. Може би и затова траките са го считали за свещенно място. Като се има и напредвид, че всяко едно тяхно светилище се намира на открит район в близост или на самия връх, за да са по-близо до Боговете. 

Легенди за Белинташ

   Има няколко легенди за местността, които са широкоизвестни. 

Belintash - legendi
Легенди за Белинташ
   Първата от тях е, че преди хиляди години мястото е използвано за летателна площадка на по-развита извънземна нация. От тук идват и причудливите форми.Към тази легенда можем да добавим, и че Белинташ е чудесно място за изследване на звездите или с други думи казано, една космическа обсерватория. 

   Друга легенда пък гласи, че именно тук, в Орфеевате планина, убежище от вълнението е намерил именно "Ноевия ковчег". По скалата има ясно личащи си ями, за които се предполага, че са се получили в следствие на акостирането на Ной. 

   Трета разказва за почитането на бог Сабазий. Тази легенда идва от това, че 70-те години на 20-ти век, местен овчар намира сребърна плочка, на която си личат мъж на трон с две пълзящи нагоре змий. След изследване, учените твърдят, че именно тази плочка символизира почитането на тракийския бог Сабизий и издигането му в култ от местното тракийско племе беси. 

Белинташ
Белинташ
   Друг интересен разказ е този, че Александър Македонски и дошъл тук, за да търси съвети и отговори от тракийските старейшини. В знак на благодарност, той е оставил своята златна колесница и множество скъпоценности, но били дълбоки заровени и скрити. Тази история има и продължение, търсач на съкровища отишъл при баба Ванга, за да я пита за скритито съкровище на Белинташ. Тя му отговорила, че има над 800 кг чисто, самородно злато, но за да се намери ще трябва да се погубят много човешки животи или да се изчака и златната колесница сама ще се покаже къде е. Не знам дали вярвате, но истината е, че Белинташ е отнел до момента два човешки живота. 

   Група туристи откриват надпис от Белинташ, но все още не е била разкрита неговата същност. Но ако е достоверен, то твърдението, че траките са нямали писменост отпада. За мое съжаление, аз не успях да го намеря. 
   

Как да стигнем до Белинташ?

   Ако пътувате с автомобил е необходимо да хванете пътя от Асеновград за Кърджали. После преминавате през селата Червен, Горнослав, Орешец. При достигане на разклона за с. Мостове трябва да завиете наляво и след това търсите пътя за махала Врата, като минавате през нея. От тук нататък ще видите малки табели за Белинташ. Моя препоръка е, щом стигнете до разклона за Чотрова къща и махала да спрете автомобила си и да продължите пеша. Разстоянието се взема за около 30-40 мин. и е със средно натоварване. 

   Обграждащите го населени места носят имена, които можем да ги свържем с път, пътуване и преминаване - Врата и Мостово. Дали е съвпадение, ще разберем в бъдеще... Лично на мен, екскурзията ми хареса много. Направихме си една пълноценна еднодневна почивка на планина и разпускаща разходка , а и на връщане видяхме и див кон. 

Mistichen dab - Belintash
Вековен дъб - Белинташ

Дива кобила - Белинташ
Див кон - Белинташ
Carkoven hram - Belintash
Строяща се църква - Белинташ

1 коментара:

Мили каза...

Строящата се църква всъщност е отворена и работи. Напълно неканонична и неосветена. За съжаление комбинацията от хотел и храм е довела до това, че една жена, маскирана на продавачка на сладка до зданието и приемаща дарения, подвежда всеки, че съвсем скоро ще се продължи с детайлите. Само да се намерят пари. Е, пари се намират, въпроса е кой ги влага и в какво. Това не е църква и няма да бъде. Поне докато Николай Пловдивски не разреши. Или прати багерите там. Не си давайте парите на тази жена!

Публикуване на коментар