Манастир "Свети Атанасий" - село Златна ливада


manastir sveti atanasii selo zlatna livada
Манастир "Свети Атанасий"
   Днес ще ви запозная с един изключително красив манастир в България - "Свети Атанасий". Това е и най-старият действащ манастир в Европа. Основан през далечната 344 г. след Христа от патриарх Атанасий.
   Малко от нас го знаят, тъй като не е широко известен, а и се намира до едно китно горнотракийско село наречено Златна ливада. А то се намира като тръгнем по старият път  Чирпан - Димитровград. Пътят не е в много добро състояние, но има голяма табела, чрез която лесно ще се ориентирате за правилната посока. 


   Районът, лично аз, мога да го разделя на две основни части - манастирската част и пещерата постница. Двете ги разделя р. Стара река малко преди да се влее в река Марица. 
manastir sveti atanasii selo zlatna livada
Манастир "Свети Атанасий" село Златна ливада

manastir sveti atanasii selo zlatna livada
Манастир "Свети Атанасий" село Златна ливада - входът на пещерата
   Манастирската част е реставрирана и добре поддържана. В нея има малка градинка, езерце с водни лилии, монашески килии и църква, в която всеки посетител може да мине и да запали свещ за здраве и благоденствие. 

   Още в дворът на манастира "Свети Атанасий" се намира и лековит извор - аязмо. Преданията разказват, че лековитата вода помага за кожни заболявания, проблеми с очите, пречиства вътрешните органи, а и премахвало туморни заболявания. Носете си бутилки да си налейте от извора! 

   Вярва се, че и самата пещера-постница има лековита сила. Точно затова, посетители оставят икони, а и листчета с пожелание за здраве за себе си и своите близки. Спокойно човек среден на ръст може да премине през пещерата. 

   А ето и как възникнал и манастира:
   Александрийският патриарх Атанасий минавал по стар римски път и спрял да пренощува в римска крепост, която се намирала по тези земи. Нощта си прекарал в пещерата-постница и в просъница му се присънило Божие настъвление местните хора да построят църква и всички техни беди и болести ще бъдат премахнати. 

   Друг интересен факт за манастир "Свети Атанасий", нарин още и Златноливадски и Чирпански манастир, е това, че тук пренощуват Паисий Хилендарски, Васил Левски, както и много други видни български революционери. 

   Несъмнено, манастирът "Свети Атанасий" е едно чудесна съботно-неделна дестинация за екскурзия и селски туризъм. Заслужава си да го посети човек.

   А ако искате да придобиете по-добра представа можете да видите следното видео на района:0 коментара:

Публикуване на коментар