Крепост в град Ловеч

Loveshka krepost
Крепост "Хисаря" - град Ловеч
   Днес, когато чуем за град Ловеч, в съзнанието ни изникват множество притегателни образи - градът на покрития мост на Кольо Фичето, градът на люляците, градът на Васил Левски, вторият най-голям зоопарк в България, но едно от най-притегателните места за  нас туристите, а и за местните жители, си остава ловешката крепост изградена на хълма "Хисаря". 

   Лесно можем да се ориентираме и да тръгнем към крепостта. Тя се намира в старата част на град Ловеч, на най-високата част от града. Това е най-посещаваният обект от Архетиктурно-исторически резерват "Вароша".     В ловешката крепост са открити останки от жилища, религиозни храмове, части от глинени съдове датиращи от преди повече от 4000 години преди Христа. 

   Друг интересен факт е, че именно тук, в град Ловеч, е подписан мирният договор между България и Византийската империя през 1187 година, даващ началото на Второто българско царство. Ловешката крепост е и една от последно завладените български територии от Османската империя. Тя пада под османско владичество през 1446 година. 

loveshka krepost hisaria
Крепост в град Ловеч
   Ловешката крепост е била духовна упора на местното население. Това се доказва от останките на 7 църкви. А днес, точно в самият й център се издига огромен метален кръст, който може да бъде видян от всяка една точка от град Ловеч. 

   
   Град Ловеч е едно прекрасно място да отидете на екскурзия или да прекарате част от ваканцията си. Да не забравяме, че лятото е прохладно, което го прави чудесна отправна точка за тези, които не обичат летните горещини.


0 коментара:

Публикуване на коментар