Потопената църква в язовир Жребчево - свети Иван Рилски

Potopenata carkva qzovir Jrebchevo - sveti Ivan Rilski
Потопената църква в яз. Жребчево - св. Иван Рилски
   Да си призная не бях чувал много за тази света обител преди да я посетя. Бях гледал само снимков материал в интернет и така ме грабна любопитството и заминах с колата към язовир Жребчево.
   Не е трудно да се стигне до нея. Хващате подбалканския път (София - Бургас) и на разклона за Твърдица-Елена ще видите табела указваща посоката за язовир Жребчево.

   От тук остава да преминете през краварниците, старото гробище и ще се озовете на самия бряг на язовира. В самите плитчини ще видите и самата потопена църква - свети Иван Рилски. През пролетта и есента водите покриват част от църквата и до нея е трудно да се стигне по суша, но през летните месеци се образуват пътечки до вътрешността на потопената църква. 
potopenata carkva sveti ivan rilski jrebchevo
Потопената църква св. Иван Рилски - яз. Жребчево
   Стана ми интересно и се зачетох за религиозния храм. Това е била църква Свети Иван Рилски на село Запалня, потопено през далечната 1965 г. заедно с други две села - Долни Панчарево и Жребчево, като едноименния язовир. Междудругото, той е четвърти по големина в България.

   Язовир Жребчево и Потопената църква - свети Иван Рилски са една чудесна уикенд екскурзия, а и можем да го причислим и към все по-бързо развиващият се сектор за селски туризъм. Вземете палатка и въдиците със себе си ако обичате природата, ако не, то има хотел наблизо, който ви дава чудна гледка към язовира.

   А аз бях само за няколко часа, но следващия път се надявам да бъдат повече!

0 коментара:

Публикуване на коментар