Крепост град Бяла - нос свети Атанас

Krepost v grad Byala - nos sveti Atanas
Крепост град Бяла - нос свети Атанас
   Имало едно време... или както започват повечето приказки. 

   Днес съм решил да ви представя една сравнително новооткрита археологическа забележителнот - крепостта в гр. Бяла намираща се на самия нос свети Атанас. Повярвайте, от тук се открива чудесна гледка към морето. 

   Издига се на самата скала, тук древните ни прадеди са построили крепост, в която са открити следи от винарни, древни пътища, бани, молитвени храмове, пещи за печене на керамика, както и много други обществени, търговски и частни сгради. 
   Обекта е отворен от май 2014 година. 

   Днес, ние можем да се разходим сред автентичната винарска изба, да се потопим в духа на древността и същевременно да се насладим на уникалната гледка, която ни се разкрива пред очите. Това селище още от античността е било пристанищен пристан за пътешественици. И явно има защо, тук са правели едни от най-добрите вина в околията, а и е имало силно развита амбулантна търговия.


   Безспорно едно от най-красивите и притегателни места е именно на самия нос. Тук се е и намирала базиликата. Молитвеният храм не е възстановен напълно, но сами можете да си представите каква сграда е била.

   Крепостта в град Бяла намираща се на нос свети Атанас си заслужава да се посети! Дори и само да минавате покрай морското градче, отделете 1 час за разходка по красивите му улици. Няма да съжалявате.

0 коментара:

Публикуване на коментар