Дяволската река - град Приморско

Dqvolska reka
Дяволска река - гр. Приморско
Може би всеки от нас е прекосявал Дяволската река в град Приморско.
Тръгвайте към плажа и мивайки през въженото мостче. Да, точно така, тази река носи това страшно име - Дяволска река. А заливът, в който се влива е наречен Дяволски залив.

Известна е още и като Яснополянска река, тъй като извира до село Ясна поляна.

Малко преди да достигне град Приморско, при потъване на земните маси, Дяволската река образува Дяволското блато. Обрасло със тръстика и труднодостъпно по суша, то е и чудесно място да направите спиращи дъха снимки. До него можем лесно да стигнем с малка лодка, тъй като в долното си течение реката е плавателна. Друг интересен факт е, че блатото се намира под морското равнище.Ако разпитаме по-възрастните местни жители ще чуем много легенди от къде носи името си реката. Някои споделят, че преди много години тук смъртта си е намерил човек при падането си в Дяволската река, които не е успял да се измъкне от блатната тиня.

Има и други митове и легенди, които разказват как има огромни алигатори и земноводни костенурки, които се отглеждат по устието на реката.

Но въпреки всички митове и легенди, реката си остава едно от любимите места за рибарите. Тук те улавят речен и блатен кефал, черна мряна и други речни и блатни риби. Ако и вие сте се въоръжили с въдици трябва да знаете, че по течението на реката риболовът е разрешен. А ако сте решили да направите красиви снимки и една приятна разходка с лодка, пак сте на правилното място!

0 коментара:

Публикуване на коментар