Каньона село Емен

Kaniona na selo Emen
Каньона село Емен
Едно изключително хубаво място за разходка изпълнена с адреналин и уникални спомени. Ако обичате екстремните изживявания каньона на село Емен е точно за вас.
Намира се непосредствено до едноименното село Емен. Пътя през Дряново и селата е по-близък и бърз.
Та, ето и как да стигнете до самата екопътека, която междудругото е най-старата в България. Още е известна с името Негованската екопътека, името й е от реката, коята преполовява Еменския каньон - р. Негованка.
По екопътеката ще откриете големи пещерни системи. Като една от най-дългите пещери в България е именно Еменската пещера. Тя е с дължина от 3113 м. Използвала се е като гъбарник, за военно-временни запаси, а в момента е затворена. Е, не точно, защото човек може да влезне през процепа на асансьорната шахта, но не е пропоръчително.
Така, след като сме се насладили на очарователните пещерни системи следва няколко километрова разходка в пресечна местност. Пътеката е изморителна и е повече от препоръчително да сте с маратонки, планински обувки и удобни дрехи. Първите няколко стотин метра са най-изморителни, тъй като се изкачваме през цялото време.
От върха на скалите се открива страхотна гледка. Река Негованка е проправила своя път между високите 80-100 метра отвесни скали. Не се пропоръчва за хора със страх от високото. По стари дървени мостчета се стига до водопада "Момин скок". През лятото има вероятност да е пресъхнал заради маловодието на реката. Местните разказват, че името си носи още от турско робство. Момите са скачали във вира, за да не ги потурчат. Сегашното име на водопада е "Еменски водопад". Ако решите да си носите хавлия и бански няма да сбъркате. В подножието на водопада можете да се разхладите и да се любувате на уникалната гледка.
В края на Негованската екопътека е езерото Негованка, което е около 2 км и граничи с последните къщи на село Емен.

0 коментара:

Публикуване на коментар