Дяволски мост

Това е средновековен мост построен през 16 век. Намира се в близост до село Ардино, на 10 километра. Извисява се над река Арда.
Дяволския мост е изграден с 3 свода, през които тече реката. В най-високата си част той е близо 12 метра. Парапетът му е висок едва 12 сантиметра. Построен е от камъни от района по заповед на султан Селим Първи.

Дължината на моста е 56 метра, а ширината 3.5 метра. Майстор строител е Уста Димитър. Той вгражда Дяволския мост в основите на стар римски мост, който се е намирал на същото място преди 7000 години.

До ден днешен мостът не е реновиран. Не се нуждае от ремонти дейности. Друг странен факт е, че в централния и най-висок свод е намерен запечатан "хексаграм". Това е печатът на цар Соломон.

За да стигнете до Дяволския мост е необходимо да имате високопроходим автомобил пригоден за черни пътища. А ако сте решили да си направите една приятна разходка в Родопите, то си отделете поне 2 часа, за да стигнете този уникален и красив мост обявен за национален паметник на културата от 1984 година.

0 коментара:

Публикуване на коментар