Мелник

Още познат като най – малкия град в България. Три думи описват това древно селище, познато ни от летописи още преди 1000 години, а именно история, архитектура и вино. Утвърдена туристическа дестинация, която всеки любител на виното трябва да посети. Трябва да отбележим, че дори самия Уинстън Чърчил, министър – председател на Великобритания по време на Втората световна война, е страстен почитател на мелнишкото вино.
Един от големите производители на вино тогава е фамилията с гръцки произход Кордопулос . Къщата на богатия род е превърната в музей и е една от дестинациите на „100 – те туристически обекта„ . Историята на къщата е скрита в нея. Посещавайки я вие ще се пренесете във онези времена, ще надникнете в лукса и стандарта в които са живели богатите възрожденци. Архитектурата е типична за Мелник, а нещата които я отличават са внесените от Европа от богатия търговец. Историята за успеха на Кордопулос лежи в началото на миналия век, когато на изложение в Париж той излага мелнишките вина за първи път. Тогава сергията на която предлагал виното е била доста в края и някак си успеха стоял в страни. Как е успял тогава ? Кордопулос е придружен в пътуването си от прочут гайдар. И така пред ново построената Айфелова кула той изнася незабравим спектакъл с гайда. Хората се струпвали да го сушат, а когато той изважда вино от гайдата и струпаната тълпа го опитва – всички искали да знаят от къде да си закупят червения еликсир.
Какво прави Мелник толкова подходящ за производството на вино ? Пясъчниците в които лесно се прокопават дълбоки изби, а там на постоянна температура и влажност се приготвя и отлежава виното. Кордопуловата къща разполага с такива изби. При посещението и ще разгледате подземните галерии в които е лежало и все още лежи виното. Разбира се управниците на къщата ще ви предоставят за дегустация по чаша от гроздовия еликсир.
Посещавайки Мелник и района ще имате време да посетите още места и забележителности, като Роженски манастир, Рупите и църквата на Ванга, Самуилвата крепост и други.
Посещавайки района не пропускайте да посетите град Сандански. Може да направите резервация в хотел именно там и да обиколите всички тези забележителности . Идеален център за отсядане когато искате да посетите забележителностите на територията на Община Сандански.

0 коментара:

Публикуване на коментар